top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıDr.Özge Kiremitçi Özer

B12 Eksikliği

Güncelleme tarihi: 15 Eki 2023


Nöroloji kliniklerine başvuran hastalarda sık rastlanan bir laboratuvar bulgusudur. Hem merkezi (beyin ve omurilik), hem de periferik sinir sisteminde (sinir kökleri ve sinir lifleri) önemli görevleri bulunan B12 vitamininin eksikliğinde çok farklı nörolojik yakınmalar görülebiliyor.


Baş dönmesi, sersemlik hissi, denge problemleri, unutkanlık, dalgınlık, el-ayak uyuşmaları, göz siniri tutulumuna işaret eden görme bozuklukları sık karşılaşılan şikayetlerin başlıcaları. B12 metabolizma bozuklukları, ek bir risk faktörü olmaksızın genç yaşta beyin damar hastalıklarına zemin hazırlayabiliyor. B12 eksikliği, bu şikayetlere tek başına neden olabileceği gibi; herhangi bir sebeple zaten ortaya çıkmış olan şikayetleri kötüleştirebiliyor da.

B12 vitamini esasen et, balık ve diğer deniz ürünleri gibi hayvansal gıdalarda bulunur.


Diyetle yetersiz alımı, sıkı vejeteryan ve vegan diyet uygulaması, B12 emilim ve metabolizma kusurları, uzun süreli mide koruyucu kullanımı, bazı şeker ilaçlarının kullanımı gibi nedenlerle B12 eksikliği ortaya çıkabilir. Ayrıca klinik bulgular, B12 eksikliği olan annelerin emzirdiği bebeklerde de görülebilir. Dolayısıyla hekim tarafından önerilmemiş ilaçların ve besin takviyelerinin uzun süreli bilinçsiz kullanımından kaçınılmalıdır. Vejeteryan ve vegan beslenenler için, B12’den zenginleştirilmiş bitkisel besinler, B12 içeren yenilebilir algler ve B12 düzeyi yükseltilmiş (B12 fortified) kahvaltılık gevreklerin diyete eklenmesi önerilebilir.


Basit kan tetkikleriyle ortaya konabilecek B12 eksikliği, ağır eksiklik durumunun uzun süre devam etmesi durumunda, kalıcı nörolojik hasara neden olabiliyor. Düzenli ölçüm yaptırmayı ve hekiminizce bu yönde önerilen tedaviyi kullanmayı ihmal etmeyiniz!


Sağlıklı günler!

27 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page